På kommande till högstadier och gymnasier i Svenskfinland hösten 2019!

Rockpojken 3.0 – En pjäs om att ha ett språk, samt att kunna använda det!

 

Mika Fagerudd, dramaturg Frank Skog och regissör/manusförfattare Anders T Peedu.

Om pjäsen:
Teater Fabel kommer under spelåret 2019-2020 att sätta upp Rockpojken 3.0. – en pjäs skriven av Anders Peedu 1982. Peedu har framfört pjäsen ca 5.000 gånger i Sverige och år 1998 hade pjäsen Finlandspremiär på Unga Teatern. Peedu har sedermera uppdaterat pjästexten så att språkdräkten skulle fungera för ungdomar i dagens samhälle. Resultatet var Rockpojken 2.0.
som turnerade i Sverige. Nu lanserar Teater Fabel en ännu mer uppdaterad version: Rockpojken 3.0. för en turné i Finland.

Rockpojken är en tonårspojke som egentligen lever mer i filmidolernas, sociala medians och dataspelens värld än i verkligheten. Han har svårt med att kommunicera och att uttrycka sina känslor och tankar för andra. Rockpojken är en föreställning om det svenska språket. Temat för Rockpojken har alltid varit vikten av att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift. En replik i föreställningen konstaterar; ¨Har man inget språk kan man inte uttrycka vad man innerst inne känner, tänker eller tycker¨.

Teater Fabels version av Rockpojken kommer även att betona dagens digitala kommunikation och utmaningarna med det begränsade utrymmets uttryck; twitter och chat, samt de flera språkens inverkan på uttrycken. Ett viktigt tema i föreställningen är även problemet med hatretorik på nätet.

Rockpojken spelas i högstadier och gymnasier i hela Svenskfinland under spelåret 2019-2020.
Premiären är i slutet av september 2019.

Publikarbete och lärarhandledning:
Eftersom föreställningen turnerar i skolor är det viktigt att elever och lärare har ett gediget material att bearbeta pjäsens frågor med. Publikarbetspaketet framställs i samarbete med modersmålslärare vid gymnasiet och högstadier. Varje årskurs får ett skräddarsytt material som passar in i läroplanen. Uppgifter och frågor att bearbeta både före och efter föreställningen.

Föreställningen riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet.


Arbetsgrupp:
  • Regi: Anders T Peedu
  • Skådespelare: Mika Fagerudd
  • Tekniker: Oscar Fagerudd
  • Dramatisering: Frank Skog
Praktisk info:
  • Pris: 800 €
  • Längd: 45 min.
  • Utrymmeskrav: Gymnastiksal/Festsal.
  • Max 200 personer/föreställning
  • Byggtid: 1,5h innan föreställningen
  • Rivtid: ca. 30 min.

Skådespelaren Mika Fagerudd berättar om Rockpojken 3.0.